Website Translator

Translations by Google is provided for convenience and is not verified contextually. Please refer to original for accuracy.

0,00 €
Moja narudžba
Dobar tek želi vam dobartek.hr

Tvoja je narudžba prazna.

I dostava može biti zdrava

Mnogi od nas provode veći dio dana na poslu, što otežava održavanje zdrave prehrane. Dostava hrane na poslu postala je popularna i praktična, ali često nosi rizik nezdravih obroka. Ipak, uz dobro planiranje moguće je jesti zdravo i na poslu.

I dostava može biti zdrava

Pravilna prehrana tijekom radnog dana ne samo da poboljšava fizičko zdravlje, već i značajno utječe na produktivnost, koncentraciju i opće raspoloženje. Nutritivno bogata hrana može smanjiti umor, povećati energiju i pomoći u održavanju zdrave tjelesne mase. Važno je napraviti dobar izbor kada naručujemo hranu na poslu.

Smjernice za zdravu prehranu putem dostave

Niste sigurni kako odabrati zdraviju alternativu dostave? U nastavku se nalaze glavne smjernice koje će vas usmjeriti prema zdravijim opcijama.

Planiranje unaprijed

Planiranje je ključ za zdrave prehrambene navike. Prije nego što naručite hranu, razmislite o svojim potrebama za taj dan i unosu preostale hrane u danu. Prednost dajte restoranima iz kojih ste već konzumirali hranu kako bi vaša očekivanja bila čim više u skladu s obrokom koji ćete dobiti. 

Biranje uravnoteženih obroka

Uravnoteženi obrok treba sadržavati proteine, zdrave masti i složene ugljikohidrate. U praktičnom smislu neka se polovica obroka sastoji od neškrobnog povrća (blitva, kelj, brokula, špinat, tikvice, rajčica i sl.), četvrtina obroka od proteina (meso, riba i morski plodovi, sir, vege izvor proteina) i četvrtina od ugljikohidratnog priloga (krumpir, batat, palenta, riža, tjestenina i sl.). Kako bi lakše procijenili ove omjere, namirnice iz skupina rasporedite na tanjur.

Ostavite za kasnije

Kontrola porcija važna je za održavanje zdrave tjelesne mase. Obično su porcije dostave nešto veće od restoranskih porcija. Stoga, umjesto da hranu konzumirate izravno iz ambalaže u kojoj je dobijete, premjestite samo dio hrane na tanjur. Ostatak sačuvajte za kasnije. Na taj način ćete izbjeći veći unos hrane od uobičajenog, a i osjećat ćete se „lakše“ nakon obroka.

Hidratacijom protiv prejedanja

Unos dovoljno tekućine tijekom dana je ključan za opće zdravlje. Ponekad žeđ zamjenjujemo glađu. Imamo percepciju da smo gladni više nego što doista jesmo, a zapravo smo neadekvatno hidrirani. Iz tog razloga, uvijek uz sebe imajte bocu s vodom. Ukoliko naručujete piće, umjesto gaziranih pića i zašećerenih sokova, odaberite vodu, nezaslađene čajeve ili prirodne sokove.

Dodatno obratite pozornosti i na sljedeće…

Provjerite nutritivne informacije obroka

Mnogi restorani danas nude nutritivne informacije o svojim jelima. Iskoristite te podatke kako biste napravili zdraviji izbor.

Izbjegavajte zaslađene napitke

Slatki napici, poput gaziranih pića i sokova, sadrže puno šećera i praznih kalorija. Umjesto toga, birajte vodu, mineralnu vodu ili nezaslađene napitke.

Grickajte pametno

Ako imate potrebu za grickalicama, birajte zdrave opcije kao što su orašasti plodovi i voće. Pritom odvojite količinu koju planirate pojesti taj dan umjesto da uzimate izravno iz ambalaže.

Uravnotežite kalorije

Ako znate da ćete naručiti kaloričniji obrok, pokušajte uravnotežiti ostatak dana s kalorijski siromašnijim opcijama ili dodatnim fizičkim aktivnostima.

 

Zdrava prehrana na poslu putem dostave nije nedostižan cilj

Uz pažljivo planiranje i pametan izbor, moguće je uživati u hranjivim i ukusnim obrocima koji će vam pomoći da ostanete energični i produktivni tijekom cijelog radnog dana. Slijedeći gore navedene smjernice i savjete, možete napraviti korak prema boljem zdravlju i blagostanju, čak i u užurbanom radnom okruženju. 

 

Autor teksta: Josip Rašetar nutricionizam.hr

 

Literatura

Dai, X., Wu, L., Hu, W. Nutritional quality and consumer health perception of online delivery food in the context of China. BMC public health 2022, 22(1), 2132. 

Stephens, J., Miller, H., Militello, L.  Food Delivery Apps and the Negative Health Impacts for Americans. Frontiers in nutrition 2020, 7, 14.

Jia, S. S., Liu, Q., Allman-Farinelli, M., Partridge, S. R., Pratten, A., Yates, L., Stevens, M., & McGill, B. The Use of Portion Control Plates to Promote Healthy Eating and Diet-Related Outcomes: A Scoping Review. Nutrients 2022, 14(4), 892. 

Haynes, A., Hardman, C.A., Halford, J.C.G. Reductions to main meal portion sizes reduce daily energy intake regardless of perceived normality of portion size: a 5 day cross-over laboratory experiment. International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity 2020, 17, 21.

McKay, N. J., Belous, I. V., & Temple, J. L. Increasing water intake influences hunger and food preference, but does not reliably suppress energy intake in adults. Physiology & behavior 2018, 194, 15–22.

21.3.2025. 9:41:44
0 Moja narudžba
Pregledaj
Internetski kolačići poboljšavaju tvoje iskustvo korištenja stranice dobartek.hr. Nastavkom pregledavanja stranice dobartek.hr prihvaćaš korištenje kolačića. Saznaj više.